Utazás, fillérekből, hétköznapi luxusban.

Alter Travel

Alter Travel

A pofátlanság határa

Meddig szokás alkudni?

2018. május 27. - Egyeske

Gondolom elég sok Olvasónak ismerős az az örök jelenet a Brian Életéből, amikor szeretne venni egy műszakállat menekülés közben a címszereplőnk, de nem engedi az árus, mert előbbi nem akar alkudni. Vannak országok, ahol ez a szokás még mindig él, és vannak helyek, ahol kinézik az embert miatta. Lássuk mennyi is az annyi! 

  1. Olaszország, Milánó: műbőr hátizsák. Egy napos milánói utam során volt szerencsém összefutni egy kedves helyi árussal, aki műbőr hátizsákokat és táskákat árult a város bulinegyedében. Egy nagy fekete hátizsák rögtön elnyerte tetszésem, volt mellette egy kisebb is. Megkérdeztem mennyi. Hatvan euró. Amikor meghallottam hangosan felnevettem. Mondtam neki, hogy 25 euró a nagy táskáért. Fejrázás volt jussom. Menthettem a menthetőt, felajánlottam húszat a kisebb táskáért. Erre már természetesen heves bólogatás volt a válasz. Éppen nyúlt volna érte, amikor megkérdeztem tőle: De akkor a nagyot adod, nem? Hirtelen minden érzelem lefagyott az árus arcáról. A táska pedig másfél éve szolgálatban van!
  2. USA, Washington DC: kulcstartók. A nemzetközi csoportunk bement egy láthatólag elhagyatott és igen kevés vásárlót látott szuvenír boltba. A pult mögött egy kínai tündér ült, természetesen átlag alatti angollal. Kulcstartó darabja 5 dollár volt (a magas minőség ellenére vicces). Az Egyesült Államokban a vásárlás után kanyarítják a számla végére az ÁFÁ-t, ezért természetesen ez az öt dollár még feljebb kúszott volna. Próbáltam célozgatni, hogyha tízen veszünk fejenként négy darabot, akkor illene mennyiségi kedvezményt adni, de nem hajlott a dologra. Végül negyed óra után sikerült lealkudnom az Általános Forgalmi Adót. 
  3. Törökország, Alanya: hamis Lacoste táska. Imádom a törököket. A török kereskedőnél tisztességesebb és kedvesebb "állatfajt" nehéz mutatni. A bazár kellős közepén voltunk este 21:00-kor. Gyönyörű szép hamis Lacoste táska 25 euróért fityeg a felső polcon. Tízzel indítottunk, de szegény bazáros nem értette meg, hogy minél inkább kevesebb kedvezményt ad, mi annál lejjebb megyünk. Végül 5 euróért lett a miénk. 
  4. Egyesült Királyság, London: póló és sok más egyéb. Imádom Londont, imádom a piacokat, de még jobban szeretem az indiai kacatokat. Tizenöt fontért vesztegettek egy Shivás pólót rajta egy Szent Tehénnel. Mintha a fogamat húzták volna... Jeleztem az eladó fele, hogy ez így nem lesz jó. Jött is a én emberem egy percen belül, az arab főnök személyében. Vele már egyszerűbben szót lehetett érteni; azóta van egy szép pólóm 5 fontért. 
  5. Franciaország, Párizs: kulcstartó. A legpofátlanabb húzás az összes közül. Párizsban az Eiffel-torony alatt utcai (általában fekete-afrikai) árusok kínálják feketén portékájukat. Az állandó rendőri jelenlét azonban nem kedvez a biznisznek, mindig megy egy kis kergetőzés. A képlet egyszerű: 1 kulcstartó = 1 euró - a minőség szar rossz. Hamar rájön az ember, hogy itt bizony 5 darabot is kaphat 1 euróért. Éppen tartom a markom, landol benne a 25 db kulcstartó leszámolva. Másik kacsóm eközben az öt euróst tartja, amikor egy rendőr észrevette a boltot és megkergette az emberemet. Ő pedig futott. A pénz nélkül. Isten áldja a francia rendőröket. 

img_20170120_153340.jpg

Milánó, Navigli negyed. Itt lőttem a táskát egy helyi árusnál.

img_20171027_153442.jpg

A londoni Camden Town és Camden Market a világ közepe! Amit itt nem kapsz meg az nem is létezik... Legyen szó indiai füstölőről, steampunk szemüvegről, vagy cyberszex eszközökről.

Összefoglalva: helyszín válogatja hol, mennyit és hogyan lehet, vagy kell alkudni. Az én aranymetszésem a jelenlegi: Balkánon, Közel-Keleten az eredeti ár 30-40%-a, Közép- és Kelet-Európában 50%-ot fizetek, még Nyugaton a helyzet és az árus nemzetisége adja, de ott általánosságban maradok az óhajtott ár 60-70%-án.

    1. Helyszín Termék (1 db)  Eredeti ár Kialkudott ár
      Milánó Műbőr hátizsák 60 Euró 20 Euró
      Washington DC Kulcstartó (minőségi)  5 dollár + ÁFA 5 dollár
      Alanya Hamis Lacoste táska  25 Euró 5 Euró
      London Póló 15 Font 5 Font
      Párizs Kulcstartó 1 Euró 0.2 Euró

    A bejegyzés trackback címe:

    https://alter-travel.blog.hu/api/trackback/id/tr214003446

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása