Utazás, fillérekből, hétköznapi luxusban.

Alter Travel

Luxus fillérekért - LuxExpress

A Baltikum busztársasága, a szűkös utazó legjobb barátja

2018. június 13. - Egyeske

Észtország, Lettország és Litvánia között nincs gyors vasúti összeköttetés, illetve egyes régiókban az autópályák is hiányoznak, ezért a közlekedés egyik legkézenfekvőbb és egyben egyedüli alternatívája a repülő és a busz. A repülést az airBaltic-kal lehet a legolcsóbban megoldani, azonban van egy módszer, amely tized annyiba kerül és szolgáltatás színvonalában is magasabb, mint a félfapados légitársaság. 

Ez pedig a LuxExpress busztársaság, amelynek hálózata összeköti a Baltikum és a régió kisebb és nagyobb városait. Helsinki, Szentpétervár, Moszkva, Tallinn, Riga, Vilnius és Varsó. Ezek a LuxExpress nagyobb központjai, amelyek egymással is összeköttetésben állnak, illetve indulnak a kisebb helyi buszjáratok is (pl.: Tallinn-Tartu). 

Képtalálat a következőre: „luxexpress”

A LuxExpress egyik busza. (Forrás: Google Pics)

 A LuxExpress egyértelműen a legjobb választás minden esetben. Tallinn-Szentpétervár és Tallinn-Vilnius 10 eurótól, Tallinn-Riga, Vilnius-Riga és Vilnius-Varsó útvonalak 5 eurótól érhetőek el. A társaság nagyon gyakran tart akciókat és promóciókat. Én a Tallinn-Riga jegyemet 8 euróért vettem, 26 éven aluli kedvezménnyel, Vilnius-Varsó éjszakai alvós járat pedig 13,20 euró volt. Mit kaphatunk ennyi pénzért? 

 • Pontos indulás és érkezés. A LuxExpress sosem késik. 
 • Kulturált és tiszta buszok, a sofőr több nyelven  beszél. 
 • Az út gyors, csak pár helyen áll meg a busz (pl.: Tallinn-Riga 4.5 óra, Vilnius-Varsó 8 óra).
 • Az ár tartalmazza a választható ülőhelyet, amelynek a lábtere az eddigi legnagyobb lábtér volt, amit tapasztaltam. 
 • A fedélzeten hasít az ingyenes Wi-Fi. 
 • A fedélzeti szórakoztatórendszeren is lehet netezni, filmezni, zenét hallgatni. 
 • Minden székhez tartozik USB port és konnektor. 
 • Hat órán felüli út esetén egy palack víz vár minket. 
 • A buszon van WC. 
 • Korlátlan és ingyenes fogyasztás a fedélzeti kávéfőzőből (forró csoki, KV, cappucino, tea). 

 

img_20171008_102342.jpg

A kényelmes székek fedélzeti szórakoztatórendszerrel, Wi-Fivel, USB porttal és konnektorral vannak felszerelve.

img_20171008_102350.jpg

Emellett a lábtér mellett a legnagyobb long-haul légitársaságok is elbújhatnak. 

 A LuxExpress ár-érték arányban a legjobbat hozza, élmény velük utazni. Szolgáltatási színvonalat tekintve kenterbe verik a hálózatos légitársaságokat és a többi busztársaságot is. Többet nem tudok írni, egyszerűen fantasztikusak! 

Check-in és boarding  9/10
Fedélzeti ellátás  7/10
Fedélzeti szórakoztató rendszer 7/10 
Tisztaság, komfort 10/10
Összesítve 9/10

 

Ezzel a baltikumi bejegyzések egy időre véget értek, nyár végén lesz még Liepeja, Vilnius, Szentpétervár és részletes AirBaltic kritika! Addig jön, a következő állomás, amely Svédország lesz! 

UI: A Flixbus tanulhatna innen... 

 

 

 

Észak Párizsa - Riga

Útikalauz Vol. 2. - Lettország: Riga

A lett fővárost Rigát szokás Észak Párizsaként hívni, szerintem a Kelet Moszkvája, de összességében mégis a Baltikum Budapestje címet viselheti joggal. A 700.000 fős város a Baltikum legnagyobb városa, történelmi központja UNESCO világörökség, felfedezhető a szecessziós stílus, emellett pedig Sztálin barokkból sem lesz hiány. Rigába Tallinnból érkeztünk, a LuxExpress busztársaság járatával, az út közel öt órás volt, a jegy 8 euróba került. A rigai buszpályaudvar kicsit sem bizalomgerjesztő, gyorsan essünk túl rajta. Szállásunk a főpályaudvar melletti bevásárlóutcában volt. A Yellow Hostel Centralban foglaltunk egy 4 fős szobát közös fürdőszobával és reggelivel, 29 euróért egy éjszakára. A Hostel tisztasága és hangulata nagyon korrekt, csak a személyzet bunkó egy kicsit. Ár-érték arányban szerintem az egyik legjobb szállás Rigában. 

Mit tudunk csinálni Rigában? Hol együnk, igyunk, mulassunk? Hogyan közlekedjünk? 

 • A közlekedés nagyon egyszerű, mivel a városban minden elérhető 15 percnyi sétán belül. Ebből kifolyólag jegyre nem lesz szükségünk, a reptéri busz 2 euró. Sajnos a többi tarifát nem tudom, mivel Mi végig blicceltünk, ha villamossal utaztunk. A hálózat kiváló, mindenhova könnyen el lehet jutni. 
 • Menjünk ki a tengerpartra! Riga tengerpart melletti kis részébe megy ki helyi járatos busz, az út fél óra, megéri a Balti-tengerért. 
 • Nézzük meg az óváros minden utcáját. Nagyon kicsi, szóval nem lesz nehéz bejárni. Különleges nevezetességeket nem emelnék ki, minden adja magát (a fő nevezetesség a Feketefejűek Háza).
 • Tekintsük meg az Operaház monumentális épületét. 
 • Nézzük meg a futurisztikus Nemzeti Könyvtárat. 
 • Töltsünk el pár nyugodt órát a Kronvalda Parkban. 
 • Nézzük meg a Szépművészeti Egyetemet. 
 • Látogassuk meg a Krisztus Katedrális ortodox templomot. A látogatás ingyenes, nagyon jó megnézni az ortodox vallásgyakorlást, amely nagyon sok hívőt tudhat maga mögött. Ha lehetőségünk adódik rá, üldögéljünk fél órát a templomi padon, nagyon érdekes jelenetekben lesz részünk! 
 • A szokásos múzeumok megtekintése itt is ajánlott, azonban nekünk ez az itt töltött 24 órába nem fért bele. 
 • Ezen kívül érdemes csak random ide oda sétálgatni a városban... 
 • Most pedig következzen az a két "nevezetesség", amelyek külön bekezdést érdemelnek. 

img_20171009_114301.jpg

Általános rigai utcakép. Mint Budapest vagy Párizs...

img_20171009_115820.jpg

Az emberek és az ortodoxia miatt, azonban inkább Moszkva... A rigai ortodox katedrális.

img_20171008_161121.jpg

A Sztálin barokk egyik jeles képviselője.

A központi piac 

Mindig is különleges vonzalmat éreztem a piacok fele, ha utazok a helyi piac az első, ahol látogatást teszek. A rigai központi piac egyértelműen az egyik legkiemelkedőbb hely, ahol eddig jártam. Kínálatban és mennyiségben mindent felülmúl, a piaci népek zseniális társadalomképet adnak a fejlett Észtország után a félig lecsúszott Lettországról. A piac több  vásártérre oszlik, van ahol csak tejterméket és péksüteményeket, kenyereket vásárolhatunk, másutt vannak a húsos és savanyúságos pultok. Életemben nem láttam olyan szép savanyúságos pultokat, mint itt. Az élvezet azonban a halpiac felé terelődve maximalizálódik. A rigai halpiac minden várakozást felülír. Bödönből mérik a kaviárt, halomban állnak a frissen fogott angolnák, méteres lazacfilék sorakoznak a jégen. Nem lehet leírni, látni kell... A piac külső részein ruhákat és zöldséget lehet kapni. Egyes ócskásoknál kifejezetten különleges szovjet emléktárgyak fedezhetők fel, nagyon jutányos áron, a halpiacon pedig falatkákat lehet venni 1-2 euróért. 

img_20171009_101025.jpg

Azok a púpozott káposzták túl mesés látványt nyújtanak.

img_20171009_103313.jpg

Minden mi szemnek, s szájnak ingere.

img_20171009_101911.jpg

Hagymás nyers lazac és céklás hering fekete kenyéren. Darabjukat 1.5 euróért vesztegetik.

Folkklubs AKA pagrabs 

Az AKA egyértelműen a világ közepe egy olyan embernek, aki szereti a hasát, kiváltképpen, ha a hastöltés után kedveli az ételt itallal kísérni. Az AKA egy hatalmas pincehelyiség Riga óvárosának szívében. Régi fapadokon és asztalokon végigkóstolhatjuk a balti konyha minden remekét, a káposztás sültektől kezdve, a csülkön át, a krumplipalacsintás lazacig. Minden étel kiváló, vannak előételek, desszertek és sörkorcsolya tálak. Az előételek 4-6 eurónál kezdődnek, a főtételek 8-14 euró között mozognak. Az ételek mellett található a pult mögött közel 20 sörcsap, amelyeknek mindegyike regionális kézműves söröket önt magából 1.5 eurótól kerek három euróig. Tőzegáfonyás sör? Helyi szűretlen barna? Tormás IPA? Itt mindent megtalálsz. Ezen kívül érdemes megízlelni a helyi vodkákat, amelyeknek a választéka végtelen. Én a tormás vodkát javaslom, amelyet uborkával szokás kísérni (a tömények egységesen 3-4 euró között vannak). A sörök és vodkák mellé a sörkorcsolyák nagyon kedvező áron elérhetőek (krumpli tál 2 euró, zöldséges sajttál 4 euró, vegyes húsos és sajtos tál 4 euró, mindenhez adnak fekete fokhagymás kenyeret). Az étel is ital örömei azonban itt nem torpannak meg, mivel a színpadon minden este helyi folkzenekarok lépnek fel, kiváló lett muzsikát szolgáltatva! Ha van hely, ahová érdemes visszatérni bármikor az az AKA! Sőt, ha Riga üres lenne, akkor is megérné csak az AKA miatt... 

img_20171008_202339.jpgEgy jó este mesés folytatása. Az asztalon lévő három tál borravalóval együtt 10 euróba került...

Tippek, tanácsok, ötletek? 

 • Rigában az időjárás nagyon változékony, nyáron 25°C is lehet, amíg télen nem ritka a -20°C sem. Sokat esik az eső, csapadékra mindig készüljetek! 
 • Érdemes belevetni magunkat az éjszakai életbe, amely nagyon Rigában nagyon élénk. Sok kocsma és szórakozóhely közül válogathatunk, a helyi emberekkel pedig nagyon jókat lehet bulizni. Legyünk óvatosak, vannak nagyon drága helyek is! 
 • Az árak a magyar árakkal egyenlőek, ha pedig nagyon low-budgetben toljuk az utat, akkor ajánlom a Hesburger nevű gyorsétteremláncot, ahol 2-3 euróból jóllakhatunk! 
 • Kerüljük az óváros lehúzós éttermeit. 
 • Próbáljuk ki a LIDO nevű éttermeket, nagyon jó áron ehetünk helyi ételeket! (Dzirnavu iela 74/76, Centra rajons, Rīga, LV-1050)
 • Rigából könnyen továbbutazhatunk Tallinnba vagy Vilniusba a LuxExpress busztársaság buszaival, nagyon olcsón, minőségi szolgáltatással! 
 • Riga és Budapest között az airbaltic közlekedik heti háromszor, érdemes őket választani. A repjegyárak nem magasak, ha pedig luxusban szeretnénk utazni kiváló plusz szolgáltatásokat nyújtanak! 
 • És, mint mondtam semmiképpen se hagyjuk ki az AKA folkklubbot!!!!! (Peldu iela 19, Centra rajons, Rīga, LV-1050)

img_20171009_182628.jpg

Az airbaltic a budapesti járatán leváltotta a turbópropelleres gépeit. 2018 tavaszától a cég új generációs Bombardier CS300-as repülőgépei közlekednek, nagyban emelve a szolgáltatás színvonalát.

Kérdés, kérés, óhaj, sóhaj, panasz, hozzászólás? Kommentben jelezzétek felém! 

Utazásra fel! :)

BTW: Augusztusban érkezik a lett kikötőváros Liepaja és a balti kifli következő falatja Vilnius is! 

A balti kifli ékszerdoboza - Tallinn

Útikalauz Vol. 1. - Észtország: Tallinn-Palmse-Rakvere

A Baltikum előtt Nyugat-Európa és a Balkán egyes részeit már tüzetesen bejártam, azonban egy ország, látnivaló sem fogott meg annyira, mint a balti kifli országai és városai. Mi is az a balti kifli? Felső csücske Szentpétervár, utána Tallinn és Riga következik, Vilniussal folytatódik és Gdansk (Danzig) városával zárul az alsó csücsökben. Első útikalauzunk Észtországot fogja kivesézni, azon belül is a Tallinn-Palmse Mois-Rakvere útvonalat.

 

Képtalálat a következőre: „baltikum map”

A térképen jól látszik a Szentpétervár-Tallinn-Riga-(Vilnius)-Danzig balti kifli.

 

Tallinnba a LOT Polish Airlines és a Nordica légitársaságokkal érkeztünk, varsói átszállással . Tallinn reptere kicsi, negyed óra alatt kint lehet lenni a reptér előtt, ahonnan busz és villamos is megy a városközpontba. A jegy diákoknak 1 euró, felnőtteknek 2 euró, de van lehetőség egynapos jegy váltására is, amelynek sok értelme nincsen, mivel a városban minden 10 perc séta alatt elérhető. A reptéri busz 15 perc alatt ér be a központba, ahonnan 5 perc sétára volt a Fat Margaret's Hostel Tallinn. A Fat Margaret's Hostel egy kifejezetten hangulatos, tiszta, jó felszerelésű hostel, egy éjszakáért 10-12 eurót vesztegetnek. 

Mit csináljunk Tallinban? Hol együnk, igyunk, mulassunk? 

 • Mindenképpen nézzük meg a hanza óváros minden egyes kis utcáját, tornyát, zegét és zugát. Tallinn óvárosa kicsi, ellenben nagyon varászlatos és nyugodt. A helyiek még mindig itt élnek, turista pedig csak kis számban fedezhető fel. 
 • Menjünk fel a városfal még ép szakaszaira. 
 • Nézzük meg a templomokat, nagyon hangulatosak. Tekintsük meg az ortodox Aleksander Nevski katedrálist is, amely Tallinn egyik jelképe. Ne feledkezzünk meg a puskaporos toronyról sem. Ezekhez a látnivalókhoz nevet és címet nem kapcsolnék, mivel minden egy kupacon van. 
 • Tekintsük meg a Gowri öltönybolt kirakatát. 
 • A sok séta után igyunk egy kávét és kóstoljuk meg a fantasztikus tortákat a Reval Caféban. (Müürivahe 14, 10146 Tallinn)
 • Vacsorázzunk a tengerparti naplementében a St. Patrick's étteremben, ahol a balti és a nemzetközi konyha széles választékából válogathatunk, elfogadható áron. A főételek nyolc eurótól, a desszertek négy eurótól kezdődnek, de van három fogásos vacsora is, vízzel és kávéval 14.5 euróért. (Merivälja tee 5, 11911 Tallinn) Az étterem terasza a homokos tengerpartra nyílik, a medúzákkal legyünk óvatosak! 
 • Esti városnézés is javasolt, utána pedig pár sör a Red Emperor nevű romkocsmában. A Red Emperor a romkocsmák egyik jelesebbik típusa. Van billiárd, kártyás asztal, nagyon szép és kedves a pultos lány, mellesleg az egyik kis teremben van egy színpad, ahol mindenki kénye kedve szerint zenélhet. Kiváló hangulat, "olcsó" italok. Észtországban az alkohol az állam által kivetett adók miatt elég drága (egy sör 3 eurótól akár 6 euróig is terjedhet), azonban a Red Emperor az árszínvonal alját képviseli. 
 • Az észtek nemzeti söre a Saku és az Alexander. A Saku egy nagyon kellemes, finom sör, csak a barna verziója borzalmas, amíg az Alexander inkább kőbányai színvonal. A nemzet itala a Viru Valge vodka, amely meglepően olcsó tud lenni, mellesleg úgy csúszik, mint a víz. Óvatosan vele! Van még a Vana Tallinn nevű likőr, amit senkinek sem javaslok, ha nem szeretne másnap erős fejfájást a fejében és műanyagízt a szájában.

img_20170927_174357.jpg

A balti naplemente a St. Patrick's Étterem teraszáról.

img_20170928_124907.jpg

A tallinni lőportorony utcája.

img_20170930_221841.jpg

Észtország alfája és omegája egy képen. Az 1 literes kiszerelés 20 euróba kerül.

 

A Tallinnban eltöltött másfél nap után Palmse Mois felé vettük az irányt. Palmse egy kis uradalom egy természetvédelmi terület közepén. Az uradalomhoz tartozik egy kisebb angolpark, egy nagyon szép tórendszer, egy kastély és a szolgáló épületek. A volt sörfőzdében működik egy szálloda, szállásunk itt volt a 11 napos Erasmus+ ifjúsági csere erejéig (Park Hotel Palmse).  

Program Palmse Mois-ban? 

 • Látogassuk meg a kastélyt és a felújított pálmaházat! 
 • Sétáljunk egyet a parkban, de hosszabb túrákra is vállalkozhatunk (este ne nagyon mozogjunk, mert elég sok medve van a környéken).
 • Próbáljuk ki a Park Hotel Palmse eredeti, különálló, finn szaunáját, amelyhez saját merülő tó is tartozik! A szauna fizetős és egy nappal előtte szólni kell a recepción, hogy feltudják fűteni. Érdemes nagyobb társasággal vállalkozni a kalandra. 
 • Ebédeljünk a Palmse Korst étteremben, ahol az észt konyha színe java megjelenik. Főételek 7 és 12 euró között, amelyhez egy kenyeres kosár is jár fokhagymás fekete kenyérrel, helyi pogácsával, mustárral és friss vajjal. Van marinált és sült hering, káposztás disznó, savanyú leves, helyi barna sör és vodka! Minden mi szem, száj ingere... (Palmse, Vihula vald, Lääne-Virumaa, 45435 Lääne-Viru maakond, Észtország)
 • Ezenkívül lehet jávorszarvasra és medvére vadászni, de az egy másik olvasói réteg... :D 

img_20170929_130346.jpg

A palmsei Park Hotel Palmse, a volt sörgyár épülete.

img_20171005_125944.jpg

A Palmse Birtok udvarháza.

 

 A 11 itt töltött nap egyikén a csoportunk a közeli Rakverébe utazott, amely egy pár tízezres észt kisváros, igencsak ingerszegény óvárossal, azonban egy annál jobb középkori várral.

 • A belépő fejében megtekinthetjük a kínzókamra kiállítást, bejáratjuk a vár minden kis szobáját, illetve a nagy lovagteremben szabadon leemelhetjük a kardokat, kopjákat, lándzsákat és szablyákat. Engem ennyi bőven meggyőzött!
 • Ebédünket fogyasszuk el a rakverei Berlin's Tavernben, ahol az ebédmenü ára kenyeres kosárral együtt négy euró, mellé az ital 3 euró. Tökéletes minőség, hangulatos helyen! (Lai 15, Rakvere, 44308 Lääne-Viru maakond, Észtország)
 • Az étterem közvetlen szomszédságában van az Art Cafe, amelynek sütemény is italválasztéka meglepően széles. (Lai 13, Rakvere, 44308 Lääne-Viru maakond, Észtország)

img_20171006_114917.jpg

A rakverei vár egyik szárnya, oldalt a bejárata.

img_20171006_130858.jpg

A hátsó udvar látképe.

img_20171006_143147.jpg

A Berlin's Tavern hangulatos pub, tökéletes italválasztékkal és olcsó napi menüvel. A medve is kellemes társaság...

 

 A program után visszatértünk Tallinnba, ahonnan a LuxExpress autóbuszával utaztunk Rigáig. A balti kifli következő falatja a lettországi Riga lesz, észak Párizsa, nyugat Moszkvája és a balti régió Budapestje... Ezzel talán mindent össze is foglaltam előre! 

Tippek, infók: 

 • Észtországban az időjárás nagyon változékony, nyáron 25°C is lehet, amíg télen nem ritka a -20°C sem. Sokat esik az eső, csapadékra mindig készüljetek! 
 • Tallinnból komppal 20 euróért elérhető 3 óra alatt Helsinki, a 2 ágyas éjszakai komp 33 eurónál kezdődik. Egy napra megéri átugrani! 
 • A vidéki mellékutak nagyrészt egysávosak, óvatosan vezessetek! 
 • A tenger hideg a fürdéshez, mellesleg hemzseg a medúzáktól. 
 • Észtországon és a balti államokon belül a legjobb közlekedési forma a LuxExpress busztársaság. Olcsó jegyek, kiváló szolgáltatás!
 • Sajnos megtapasztaltuk az észt egészségügy hatékonyságát. Egy általános diagnosztikát lefuttatnak négy óra alatt, emberi körülmények között. Az EU-s egészségbiztosítási kártya fedez mindent, csak az öt eurós vizitdíjat kell kifizetni. 
 • Ismétlem, drága az alkohol, tehát aki hajlamos a mulatozásra, az könnyen otthagyhat egy kisebb vagyont. 
 • Minden másban az árak egyenlőek a magyar árakkal. 
 • A fényképezéssel ügyesen, mivel rettentő pocsék fényviszonyok vannak - ez a blog képein is látszik.

Kérdés, kérés, óhaj, sóhaj, panasz, hozzászólás? Kommentben jelezzétek felém! 

Utazásra fel! :) 

 

 

Lengyel testvérünk - LOT Polish Airlines

Légitársaság ajánló Vol. 2.

Lengyel testvéreink újabban nemzeti légitársaságukkal szeretnék letarolni a közép- és kelet-európai piacot. Budapestről közlekednek Varsóba, Krakkóba, New Yorkba és Chicagoba, éppen ezért kijelenthető, hogy a magyar piac elég frekventált a lengyelek szemében. Nemrég az állami légitársaság vezetője kijelentette, hogy pár éven belül a régió kedvenc légitársasága akarnak lenni. Lássuk mivel is állunk szemben! 

Gépem a reggeli első járat volt Varsóba, egy Bombardier Dash Q400-as volt a madarunk. Ez volt életem első turbopropelleres repülése, amely igen jól sikerült. Az ülések komfortosak, a lábtér megfelelő az egy óra hosszú úthoz mérve. A gép közepesen hangos, ugyanakkor élmény vele utazni, mivel kis mérete miatt megadja a repülés élményét (különösen szeles időben). A fedélzeti kiszolgálást tekintve semmi extra: egy pohár vizet, kávét és egy szelet csokoládés nápolyit szolgáltak fel. 

img_20170927_130947.jpg

Bombardier CRJ-900-as gépünk Tallinnban. 

Varsóban egy gyors 45 perces átszállás következett a Nordica járatára Tallinnba. Bár mindkét gép külső állóhelyről indult, az átszállás maximum 25 percet vett igénybe. A Nordica észt légitársaság, jelenleg a LOT leányvállalata és tulajdona. A lábtér és az ülés a Nordica járatán is megfelelő volt, a CRJ-900-as pedig az egyik leghalkabb gép, amelyen eddig ültem (a gép elejében kaptunk helyet). A fedélzeti ellátás itt is megegyezik a LOT ellátásával, azzal a különbséggel, hogy lehetőség adódik a fedélzeti vásárlásra is: szendvicsek és snackek széles választéka érhető el. 

img_20170927_124223.jpg

Nordica by LOT CRJ-900-asa Lettország felett.

Összegezve elmondható, hogy a LOT egy hagyományos légitársaság, amely bár szolgáltatás színvonalban nem éri el a Lufthansát, messze megelőzi a többi európai "fapadosodó" légi céget. A gépek kicsik, de kényelmesek, Budapestről pedig a nap minden részében indul gép Varsóba, ahonnan nagyon sok célállomás érhető el kiváló átszállással. Ez a LOT legnagyobb előnye a többi társasággal szemben: helyben van, "hazai pályán" játszik! Árakat tekintve lehet olcsó repjegyeket kifogni, nekem ez az út 58.000 Ft-ba került, amely valljuk be, nem a legkedvezőbb árfekvés (igaz Tallinnba tartottam, amely nem a leglátogatottabb helyek egyike). Repjegyem tartalmazta a kabinpoggyászt, a feladott poggyászt, a fedélzeti ellátást és az ülőhely választást. 

Jegyvásárlás és foglalás 9/10
Check-in és boarding  9/10
Ülőhely és lábtér 7/10
Fedélzeti kényelem (pokróc stb.) -/-
Fedélzeti ellátás (étel, ital stb.) 5/10
Fedélzeti szórakoztató rendszer - / - 
Tisztaság, komfort 7/10
Bázis reptér (tisztaság stb.) 7/10
Csatlakozás és hálózat 10/10
Összesítve 7/10

A pofátlanság határa

Meddig szokás alkudni?

Gondolom elég sok Olvasónak ismerős az az örök jelenet a Brian Életéből, amikor szeretne venni egy műszakállat menekülés közben a címszereplőnk, de nem engedi az árus, mert előbbi nem akar alkudni. Vannak országok, ahol ez a szokás még mindig él, és vannak helyek, ahol kinézik az embert miatta. Lássuk mennyi is az annyi! 

 1. Olaszország, Milánó: műbőr hátizsák. Egy napos milánói utam során volt szerencsém összefutni egy kedves helyi árussal, aki műbőr hátizsákokat és táskákat árult a város bulinegyedében. Egy nagy fekete hátizsák rögtön elnyerte tetszésem, volt mellette egy kisebb is. Megkérdeztem mennyi. Hatvan euró. Amikor meghallottam hangosan felnevettem. Mondtam neki, hogy 25 euró a nagy táskáért. Fejrázás volt jussom. Menthettem a menthetőt, felajánlottam húszat a kisebb táskáért. Erre már természetesen heves bólogatás volt a válasz. Éppen nyúlt volna érte, amikor megkérdeztem tőle: De akkor a nagyot adod, nem? Hirtelen minden érzelem lefagyott az árus arcáról. A táska pedig másfél éve szolgálatban van!
 2. USA, Washington DC: kulcstartók. A nemzetközi csoportunk bement egy láthatólag elhagyatott és igen kevés vásárlót látott szuvenír boltba. A pult mögött egy kínai tündér ült, természetesen átlag alatti angollal. Kulcstartó darabja 5 dollár volt (a magas minőség ellenére vicces). Az Egyesült Államokban a vásárlás után kanyarítják a számla végére az ÁFÁ-t, ezért természetesen ez az öt dollár még feljebb kúszott volna. Próbáltam célozgatni, hogyha tízen veszünk fejenként négy darabot, akkor illene mennyiségi kedvezményt adni, de nem hajlott a dologra. Végül negyed óra után sikerült lealkudnom az Általános Forgalmi Adót. 
 3. Törökország, Alanya: hamis Lacoste táska. Imádom a törököket. A török kereskedőnél tisztességesebb és kedvesebb "állatfajt" nehéz mutatni. A bazár kellős közepén voltunk este 21:00-kor. Gyönyörű szép hamis Lacoste táska 25 euróért fityeg a felső polcon. Tízzel indítottunk, de szegény bazáros nem értette meg, hogy minél inkább kevesebb kedvezményt ad, mi annál lejjebb megyünk. Végül 5 euróért lett a miénk. 
 4. Egyesült Királyság, London: póló és sok más egyéb. Imádom Londont, imádom a piacokat, de még jobban szeretem az indiai kacatokat. Tizenöt fontért vesztegettek egy Shivás pólót rajta egy Szent Tehénnel. Mintha a fogamat húzták volna... Jeleztem az eladó fele, hogy ez így nem lesz jó. Jött is a én emberem egy percen belül, az arab főnök személyében. Vele már egyszerűbben szót lehetett érteni; azóta van egy szép pólóm 5 fontért. 
 5. Franciaország, Párizs: kulcstartó. A legpofátlanabb húzás az összes közül. Párizsban az Eiffel-torony alatt utcai (általában fekete-afrikai) árusok kínálják feketén portékájukat. Az állandó rendőri jelenlét azonban nem kedvez a biznisznek, mindig megy egy kis kergetőzés. A képlet egyszerű: 1 kulcstartó = 1 euró - a minőség szar rossz. Hamar rájön az ember, hogy itt bizony 5 darabot is kaphat 1 euróért. Éppen tartom a markom, landol benne a 25 db kulcstartó leszámolva. Másik kacsóm eközben az öt euróst tartja, amikor egy rendőr észrevette a boltot és megkergette az emberemet. Ő pedig futott. A pénz nélkül. Isten áldja a francia rendőröket. 

img_20170120_153340.jpg

Milánó, Navigli negyed. Itt lőttem a táskát egy helyi árusnál.

img_20171027_153442.jpg

A londoni Camden Town és Camden Market a világ közepe! Amit itt nem kapsz meg az nem is létezik... Legyen szó indiai füstölőről, steampunk szemüvegről, vagy cyberszex eszközökről.

Összefoglalva: helyszín válogatja hol, mennyit és hogyan lehet, vagy kell alkudni. Az én aranymetszésem a jelenlegi: Balkánon, Közel-Keleten az eredeti ár 30-40%-a, Közép- és Kelet-Európában 50%-ot fizetek, még Nyugaton a helyzet és az árus nemzetisége adja, de ott általánosságban maradok az óhajtott ár 60-70%-án.

  1. Helyszín Termék (1 db)  Eredeti ár Kialkudott ár
   Milánó Műbőr hátizsák 60 Euró 20 Euró
   Washington DC Kulcstartó (minőségi)  5 dollár + ÁFA 5 dollár
   Alanya Hamis Lacoste táska  25 Euró 5 Euró
   London Póló 15 Font 5 Font
   Párizs Kulcstartó 1 Euró 0.2 Euró