Utazás, fillérekből, hétköznapi luxusban.

Alter Travel

Alter Travel

A balti kifli ékszerdoboza - Tallinn

Útikalauz Vol. 1. - Észtország: Tallinn-Palmse-Rakvere

2018. május 29. - Egyeske

A Baltikum előtt Nyugat-Európa és a Balkán egyes részeit már tüzetesen bejártam, azonban egy ország, látnivaló sem fogott meg annyira, mint a balti kifli országai és városai. Mi is az a balti kifli? Felső csücske Szentpétervár, utána Tallinn és Riga következik, Vilniussal folytatódik és Gdansk (Danzig) városával zárul az alsó csücsökben. Első útikalauzunk Észtországot fogja kivesézni, azon belül is a Tallinn-Palmse Mois-Rakvere útvonalat.

 

Képtalálat a következőre: „baltikum map”

A térképen jól látszik a Szentpétervár-Tallinn-Riga-(Vilnius)-Danzig balti kifli.

 

Tallinnba a LOT Polish Airlines és a Nordica légitársaságokkal érkeztünk, varsói átszállással . Tallinn reptere kicsi, negyed óra alatt kint lehet lenni a reptér előtt, ahonnan busz és villamos is megy a városközpontba. A jegy diákoknak 1 euró, felnőtteknek 2 euró, de van lehetőség egynapos jegy váltására is, amelynek sok értelme nincsen, mivel a városban minden 10 perc séta alatt elérhető. A reptéri busz 15 perc alatt ér be a központba, ahonnan 5 perc sétára volt a Fat Margaret's Hostel Tallinn. A Fat Margaret's Hostel egy kifejezetten hangulatos, tiszta, jó felszerelésű hostel, egy éjszakáért 10-12 eurót vesztegetnek. 

Mit csináljunk Tallinban? Hol együnk, igyunk, mulassunk? 

  • Mindenképpen nézzük meg a hanza óváros minden egyes kis utcáját, tornyát, zegét és zugát. Tallinn óvárosa kicsi, ellenben nagyon varászlatos és nyugodt. A helyiek még mindig itt élnek, turista pedig csak kis számban fedezhető fel. 
  • Menjünk fel a városfal még ép szakaszaira. 
  • Nézzük meg a templomokat, nagyon hangulatosak. Tekintsük meg az ortodox Aleksander Nevski katedrálist is, amely Tallinn egyik jelképe. Ne feledkezzünk meg a puskaporos toronyról sem. Ezekhez a látnivalókhoz nevet és címet nem kapcsolnék, mivel minden egy kupacon van. 
  • Tekintsük meg a Gowri öltönybolt kirakatát. 
  • A sok séta után igyunk egy kávét és kóstoljuk meg a fantasztikus tortákat a Reval Caféban. (Müürivahe 14, 10146 Tallinn)
  • Vacsorázzunk a tengerparti naplementében a St. Patrick's étteremben, ahol a balti és a nemzetközi konyha széles választékából válogathatunk, elfogadható áron. A főételek nyolc eurótól, a desszertek négy eurótól kezdődnek, de van három fogásos vacsora is, vízzel és kávéval 14.5 euróért. (Merivälja tee 5, 11911 Tallinn) Az étterem terasza a homokos tengerpartra nyílik, a medúzákkal legyünk óvatosak! 
  • Esti városnézés is javasolt, utána pedig pár sör a Red Emperor nevű romkocsmában. A Red Emperor a romkocsmák egyik jelesebbik típusa. Van billiárd, kártyás asztal, nagyon szép és kedves a pultos lány, mellesleg az egyik kis teremben van egy színpad, ahol mindenki kénye kedve szerint zenélhet. Kiváló hangulat, "olcsó" italok. Észtországban az alkohol az állam által kivetett adók miatt elég drága (egy sör 3 eurótól akár 6 euróig is terjedhet), azonban a Red Emperor az árszínvonal alját képviseli. 
  • Az észtek nemzeti söre a Saku és az Alexander. A Saku egy nagyon kellemes, finom sör, csak a barna verziója borzalmas, amíg az Alexander inkább kőbányai színvonal. A nemzet itala a Viru Valge vodka, amely meglepően olcsó tud lenni, mellesleg úgy csúszik, mint a víz. Óvatosan vele! Van még a Vana Tallinn nevű likőr, amit senkinek sem javaslok, ha nem szeretne másnap erős fejfájást a fejében és műanyagízt a szájában.

img_20170927_174357.jpg

A balti naplemente a St. Patrick's Étterem teraszáról.

img_20170928_124907.jpg

A tallinni lőportorony utcája.

img_20170930_221841.jpg

Észtország alfája és omegája egy képen. Az 1 literes kiszerelés 20 euróba kerül.

 

A Tallinnban eltöltött másfél nap után Palmse Mois felé vettük az irányt. Palmse egy kis uradalom egy természetvédelmi terület közepén. Az uradalomhoz tartozik egy kisebb angolpark, egy nagyon szép tórendszer, egy kastély és a szolgáló épületek. A volt sörfőzdében működik egy szálloda, szállásunk itt volt a 11 napos Erasmus+ ifjúsági csere erejéig (Park Hotel Palmse).  

Program Palmse Mois-ban? 

  • Látogassuk meg a kastélyt és a felújított pálmaházat! 
  • Sétáljunk egyet a parkban, de hosszabb túrákra is vállalkozhatunk (este ne nagyon mozogjunk, mert elég sok medve van a környéken).
  • Próbáljuk ki a Park Hotel Palmse eredeti, különálló, finn szaunáját, amelyhez saját merülő tó is tartozik! A szauna fizetős és egy nappal előtte szólni kell a recepción, hogy feltudják fűteni. Érdemes nagyobb társasággal vállalkozni a kalandra. 
  • Ebédeljünk a Palmse Korst étteremben, ahol az észt konyha színe java megjelenik. Főételek 7 és 12 euró között, amelyhez egy kenyeres kosár is jár fokhagymás fekete kenyérrel, helyi pogácsával, mustárral és friss vajjal. Van marinált és sült hering, káposztás disznó, savanyú leves, helyi barna sör és vodka! Minden mi szem, száj ingere... (Palmse, Vihula vald, Lääne-Virumaa, 45435 Lääne-Viru maakond, Észtország)
  • Ezenkívül lehet jávorszarvasra és medvére vadászni, de az egy másik olvasói réteg... :D 

img_20170929_130346.jpg

A palmsei Park Hotel Palmse, a volt sörgyár épülete.

img_20171005_125944.jpg

A Palmse Birtok udvarháza.

 

 A 11 itt töltött nap egyikén a csoportunk a közeli Rakverébe utazott, amely egy pár tízezres észt kisváros, igencsak ingerszegény óvárossal, azonban egy annál jobb középkori várral.

  • A belépő fejében megtekinthetjük a kínzókamra kiállítást, bejáratjuk a vár minden kis szobáját, illetve a nagy lovagteremben szabadon leemelhetjük a kardokat, kopjákat, lándzsákat és szablyákat. Engem ennyi bőven meggyőzött!
  • Ebédünket fogyasszuk el a rakverei Berlin's Tavernben, ahol az ebédmenü ára kenyeres kosárral együtt négy euró, mellé az ital 3 euró. Tökéletes minőség, hangulatos helyen! (Lai 15, Rakvere, 44308 Lääne-Viru maakond, Észtország)
  • Az étterem közvetlen szomszédságában van az Art Cafe, amelynek sütemény is italválasztéka meglepően széles. (Lai 13, Rakvere, 44308 Lääne-Viru maakond, Észtország)

img_20171006_114917.jpg

A rakverei vár egyik szárnya, oldalt a bejárata.

img_20171006_130858.jpg

A hátsó udvar látképe.

img_20171006_143147.jpg

A Berlin's Tavern hangulatos pub, tökéletes italválasztékkal és olcsó napi menüvel. A medve is kellemes társaság...

 

 A program után visszatértünk Tallinnba, ahonnan a LuxExpress autóbuszával utaztunk Rigáig. A balti kifli következő falatja a lettországi Riga lesz, észak Párizsa, nyugat Moszkvája és a balti régió Budapestje... Ezzel talán mindent össze is foglaltam előre! 

Tippek, infók: 

  • Észtországban az időjárás nagyon változékony, nyáron 25°C is lehet, amíg télen nem ritka a -20°C sem. Sokat esik az eső, csapadékra mindig készüljetek! 
  • Tallinnból komppal 20 euróért elérhető 3 óra alatt Helsinki, a 2 ágyas éjszakai komp 33 eurónál kezdődik. Egy napra megéri átugrani! 
  • A vidéki mellékutak nagyrészt egysávosak, óvatosan vezessetek! 
  • A tenger hideg a fürdéshez, mellesleg hemzseg a medúzáktól. 
  • Észtországon és a balti államokon belül a legjobb közlekedési forma a LuxExpress busztársaság. Olcsó jegyek, kiváló szolgáltatás!
  • Sajnos megtapasztaltuk az észt egészségügy hatékonyságát. Egy általános diagnosztikát lefuttatnak négy óra alatt, emberi körülmények között. Az EU-s egészségbiztosítási kártya fedez mindent, csak az öt eurós vizitdíjat kell kifizetni. 
  • Ismétlem, drága az alkohol, tehát aki hajlamos a mulatozásra, az könnyen otthagyhat egy kisebb vagyont. 
  • Minden másban az árak egyenlőek a magyar árakkal. 
  • A fényképezéssel ügyesen, mivel rettentő pocsék fényviszonyok vannak - ez a blog képein is látszik.

Kérdés, kérés, óhaj, sóhaj, panasz, hozzászólás? Kommentben jelezzétek felém! 

Utazásra fel! :) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alter-travel.blog.hu/api/trackback/id/tr1014004122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása